Agenda - Week van Respect 2019

In de Week van Respect werden er door het hele land honderden activiteiten georganiseerd.

 

In gemeenten vonden gastlessen en activiteiten plaats, honderden scholen gingen aan de slag met het lesmateriaal en sportbonden en hun verenigingen zetten Sportiviteit & Respect centraal.

 

Hier vindt u een greep uit de activiteiten in heel Nederland!

Maandag 4 november

 • In Amstelveen wordt op basisschool de Horizon het stellingenspel gespeeld met groep 8 en wethouders Floor Gordon en Frank Berkhout

 • Tweede Kamerlid Antje Diertens geeft een gastles op basis van haar persoonlijke verhaal op het Pouwer College

 • Oguz Dulkadir, directeur Weekend Academie, gaat in gesprek met de jongeren van havo zijn verhaal op het Amstelveen College

 • Vorig jaar was Rabbijn Awraham Soetendorp te gast op Islamitische basisschool Yunus Emre in Den Haag. Dit jaar zullen de kinderen van groep 3, 4 en 8 hem ontvangen. Een wederom bijzondere ontmoeting en verbinding in het verschiet!

Dinsdag 5 november

 • Vanuit onze partner Adessium Foundation geeft Job Reineveld zijn eerste gastles op basisschool de Roos in Amsterdam. Een ware Respect-partner!

 • Evenals vorig jaar gaat onze co-founder Jack van Praag in gesprek met jongeren van de Time Out school te Zoetermeer

 • Strafrechtadvocaat Pelle Tuinenburg gaat naar het Amstelveen College, en zal hen inspireren vanuit zijn ervaringen uit het veld

 • Wanda en Jacques Beemsterboer (Nadine Foundation) vertellen hun verhaal aan de bovenbouw van basisschool de Horizon (Doesburg). Sowieso een bijzondere school: hun mediatoren lopen in de pauze in RespectHoodies! 

 • Rabbijn Awraham Soetendorp zal de hele dag gastlessen geven in Den Bosch: in de ochtend op basisschool de Troubadour en vervolgens op de Bossche Vakschool

Vrijdag

Weekend

Vrijdag 8 november

 • Tweede Kamerlid Jan Middendorp bezoekt ook dit jaar weer het WSV Amsterdam; bijna een traditie!

 • Tweede Kamerlid Marijn van Helvert bezoekt het VISTA College in Sittard. Burgerschap staat bij hen hoog in het vaandel.

 • Mazen, gevlucht uit Syrië, gaat het gesprek aan met jongeren van het Amstelveen College. Hij gaf al eens gastlessen op het Sint Jans Lyceum op hun Dag van Respect, maar gaat nu echt het land door om jongeren te inspireren met zijn verhaal!

 • Tweede Kamerlid René Peeters gaat langs bij het Albeda College te Rotterdam. René is erg betrokken bij het thema en zet zich enorm in voor de continuïteit van de Week van Respect!

 • Tweede Kamerlid Joba van den Berg geeft haar gastles op de Eben Haëzerschool, te Utrecht. Joba zet zich al jaren in als gastspreker in de Week van Respect!

Woensdag 6 november

 • Nafiss Nia van onze partnerorganisatie Granate, inspireert jongeren van het MBO Zadkine te Rotterdam met Poëzie en persoonlijke verhalen.

 • Ping Baas, gevlucht uit China vanwege haar geloof, vertelt haar verhaal eveneens op het MBO Zadkine te Rotterdam.

 • Valentin Verga, tophockeyer, gaat het gesprek aan met jongeren van het Amstelveen College

 • Gedeputeerde Renze Bergsma bezoekt het Altena College voor zijn gastles over respect

 • Bijzondere voorstelling op het Jeroen Bosch College vanGé Bouwhuis (Politiechef bij Politie Oost-Brabant) samen met Youssef Noudri, over hoe zij elkaar 25 jaar geleden leerden kennen in de Bossche wijk De Hambaken.

Donderdag 7 november

 • Rabbijn Marianne van Praag gaat het gesprek aan op islamitische basisschool Yunus Emre te Den Haag

 • Voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller is al jarenlang gastspreker voor de Week van Respect. Dit jaar op het Pouwer College te Utrecht.

 • Gedeputeerde Jo-Annes de Bat vertelt zijn persoonlijke verhaal op basisschool de Leeuwenburgh in Middelburg. Ook Jo-Annes zet zich al meerdere jaren in als    waardevolle Respect-gastspreker!

 • Collega gedeputeerde Harry van der Maas gaat                naar een ISK locatie te Middelburg. Deze                        school is vereerd met zijn bezoek!

 • Wethouder Moorman van de gemeente       Amsterdam bezoektactieve basisschool de Roos. 

Zaterdag & zondag 9 - 10 november

In het weekend van de Week van Respect wordt in heel Nederland sportiviteit & respectvol in de schijnwerpers gezet. Vele nationale sportbonden hebben zich aan de week en het thema verbonden. Middels activiteiten, campagnes, trainingen en materialen worden jongeren geïnspireerd en geactiveerd zelf bij te dragen aan meer respect en sportiviteit op het veld, de baan en het bad!

 

 • FCV Venlo bouwt een RespectMuur en zet hun vereniging aan!

 • Voetbal vereniging Lyra (De Lier) is ook van de partij en zet het thema in de schijnwerpers

 • VMHC Cartouche (Voorburg) start een social media campagne en zal elke dag posten!

 • Yos Lotens combineert Judo & Respect, en betrekt zo jongeren van maar liefst 10 basisscholen in regio Katwijk.

Scholen in het zonnetje

Basisschool de Horizon (Doesburg) 
Deze school heeft een leerlingenraad waar kinderen echt meedenken over respectvol met elkaar omgaan op school. Zij vervullen een belangrijke rol in hun eigen Week van Respect.

 

Basisschool Uniek (Halderberge) 
Zij zetten de hele school in teken van Respect: gastlessen, themalessen, een Respectlied en ga zo maar door! Speciale dank aan

Monique van Hooijdonk (leerkracht en coördinator) die het hele draaiboek Week van Respect voor hun school in elkaar zette.

 

RSG ter Apel (Ter Apel)
Deze school weet wel hoe ze jongeren moet inspireren!

 • 5 November hebben ze vele gastsprekers op bezoek over de thema's: respectvol taalgebruik, anders zijn, respect voor je lijf en respectvol gedrag op social media.

 • Ook één van onze meest waardevolle gastsprekers, Quinta Smit, zal deze school bezoeken

 • 7 November bakken zij samen "Respectburgers"

 • 8 November worden de leerlingen getrakteerd op vegamuffins van de warme bakker i.h.k.v. respect voor dieren en milieu

 • De Respect-themales 2019 "Alles is gekleurd" wordt gedaan!

 

Jan Baptist (Maastricht)
Waar zij vorig jaar nog bouwden aan RespectMuren, doen zij ook dit jaar weer mee met al hun klassen. Een speciaal onderwijs school, met zeer betrokken docenten. Ook krijgen zij een lokale voetballer op bezoek deze Week van Respect. 

 

Wij zetten graag Ingrid Pasmans in het zonnetje: door haar onvermoeibare inzet doet de school mee!

 

Basisschool Maurice Rose (Eijsden-Margraten)
Nemen met de hele school deel aan de Week van Respect.

 

Etty Hillesum Lyceum- Het Stormink (Deventer)
Deze school is al drie jaar intensief betrokken bij de Week van Respect. Zij krijgen Jacques en Wanda Beemsterboer op bezoek en

 

Respect-bestuurslid Sylvia Hormann geeft een gastles.
In het bijzonder willen we Trijnie van der Wolde bedanken; met haar bevlogenheid zet ze haar hele school 'aan'!

Yunus Emre (Den Haag) 
Zij doen met alle locaties mee, ze ontvangen twee rabbijnen voor een gastles en bouwen gezamenlijk aan een RespectMuur.

 

Basisschool de Cosmicus (Den Haag)
Deze school doet al meer dan 5 jaar mee aan de Week van Respect.. en is dit jaar met leerlingen uit groep 7 en 8 aanwezig bij de landelijke opening in Madurodam!

 

Basisschool de Paradijsvogel (Den Haag)
In deze Week zetten zij al jaren de gehele school in het teken van Respect..! 

 

Manon de Bruijn, vanuit Stichting Jeugd en jongerenwerk Midden Holland, staat in de Week van Respect op twee middelbare scholen in omgeving Wassenaar om jongeren te inspireren over dit thema.

 

Koning Willem 1 College(Den Bosch) is een bijzonder actieve school: zij bouwen met 10 klassen aan hun RespectMuur!

Bijzondere activiteiten

In gemeente Amstelveen openen het Amstelveen college en basisschool de Horizon samen met alle brugklassen en groep 8 hun Week van Respect op vrijdag 1 november. Rabbijn Awraham Soetendorp verzorgde de opening. De Week van Respect staat op deze scholen vol aan: gastlessen, themalessen "Alles is gekleurd" en een stellingspel o.l.v. de wethouders Floor Gordon en Frank Berkhout... echt een RespectGemeente!

 

Gemeente Amsterdam is dit jaar voor het eerst officieel PartnerGemeente van de Week van Respect. Niet alleen vinden er allerlei activiteiten voor en met jongeren plaats in de stad, voor de tweede jaar op rij organiseren zij een Week van Respect intern, voor alle medewerkers van de gemeente. Een week vol gastspreker en workshops in het kader van respect.

​Het VierTaal College te Den Haag en Stichting Lezen & Schrijven vinden elkaar in de Week van Respect. Een school voor kinderen met gehoorbeperkingen of problemen met spraak en taal, waarbij zij uitgaan van de talenten van de leerlingen. 

 

Gemeente Hoeksche Waard als ware respect gemeente geeft het meeste gastlessen: maar liefst 24 gastlessen met bijna alle wethouders!! Wat zijn wij toch trots op een gemeente als Hoeksche Waard!

Gemeente Dordrecht kan er ook wat van: bijna alle collegeleden geven een gastles. Deze gemeente heeft de Week van Respect zelfs opgenomen in hun beleid!

Jongerenwerker Michelle Kreeft gaat in omgeving Zaanstad het gesprek met jongeren aan over Instagram en op straat tijdens haar wijkrondes.

Libertum Museum te Gouda maakt een 'kleine woonkamer' waar inwoners het gesprek met elkaar kunnen aangaan over respect. Hun meningen vormen samen de RespectMuur.

Tweede Kamerlid Rens Raemakersis is wel een heel bijzondere gastspreker.. Over zijn inmiddels jaarlijkse bezoek aan school Ursula Horn zegt hij: "dank dat dankzij jullie initiatief mijn bezoek aan deze school structureel is geworden...". Wat kunnen wij ons nog meer wensen?!

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft één van de meest actieve burgemeesters van deze Week van Respect: dhr. van der Kamp bezoekt zeven klassen om zijn persoonlijke verhaal over Respect te delen! 

In Almere maken meer dan 50 klassen gebruik van de “Alles is gekleurd” les en het lesmateriaal.

Katwijk is een van onze succesvolle nieuwkomers als partnergemeente. Ook hier geven gastsprekers vanuit de gemeente verschillende gastlessen op de enthousiaste scholen!

 

Gorinchem doet al jaren mee. Ze bereiken zelf ‘hun’ scholen en niet te vergeten: zij zijn de eerste gemeente die wederom de MAAND van Respect organiseren, we zijn heel trots!

 

Alphen aan den Rijn pakt de Week groots aan met uiteenlopende activiteiten door de hele gemeente. Te beginnen met de opening in het winkelcentrum met o.a. de video Love has no labels, Burgemeester Spies en wethouder de Jager gaan in gesprek met LHBTI jongeren en ook Bo Breda,de schone buurt coaches en BOOST zetten zich in door middel van verschillende projecten over respect!

© 2020 Respect Education Foundation   |  weekvanrespect@respecteducation.me  |  020 - 369 75 92

 • Twitter
 • Instagram
 • Facebook